Американската актриса Сисили Тайсън почина на 96-годишна възраст.  За смъртта ѝ съобщава

...
Американската актриса Сисили Тайсън почина на 96-годишна възраст.  За смъртта ѝ съобщава
Коментари Харесай

Сисъли Тайсън, печелила Оскар, Еми и Тони почина на 96

Американската актриса Сисили Тайсън умря на 96-годишна възраст.  За гибелта ѝ съобщава нейният управител, базирайки се на семейството ѝ.  Сисили Тайсън е участвала в над 150 кино лентата и спечелила три статуетки „ Еми “, както и „ Тони “ и „ Оскар “.

През своята 70-годишна кариера Сисъли Тайсън се прочу като актриса, която изобразява на екрана силната афроамериканска жена, без значение от предразсъдъци и расовата дискриминация. Тя е родена в Харлем, Ню Йорк в семейство на имигранти от Карибите. На 18 години вече работи като модел, което по никакъв начин не се харесва на мощно религиозната ѝ майка. Започва да учи актьорско майсторство, само че когато получава първата си актьорска работа, майка й едвам не поставя край на  мечтите ѝ, като я изгонва от дома ѝ. 

Оттогава се появява в разнообразни филми, сериали и пиеси, измежду които: „ Sounder “ (1972), „ Автобиографията на девойка Джейн Питман “ (1974) „ Пържени зелени домати “ (1991), „ Южнячки “ (2011), „ Кула от карти " (2016). „ Как да избегнем наказване за ликвидиране “  и доста други.  Първият й голям триумф е номинацията за Оскар през 1972 година за най-хубава актриса в Sounder.  През същата година тя получава премия от Националния съвет на филмовите критици в Съединени американски щати за най-хубава актриса на годината. През 1974 г. стана първата чернокожа актриса, номинирана и получила телевизионната премия  „ Еми “. По-нататък имаше още 10 номинации и общо 3 статуетки. През 2013 година прибави към трофеите си и„ Тони “ - за най-хубава актриса в театрално зрелище. През ноември 2018 година Сисъли Тайсън стана първата чернокожа жена, на която бе връчен почетен „ Оскар “. 

***

Личният живот на актрисата не е толкоз богат на събития и оценки. Тайсън се среща за първи път с джаз тромпетиста Майлс Дейвис в средата на 60-те години. Той използва нейна фотография за обложката на албума си  Sorcerer от 1967 година, когато се разделят. Тайсън и Дейвис подновяват  връзката си през 1978 година и на 26 ноември 1981 година се женят. Церемонията води кметът на Атланта в дома на артиста Бил Козби. Но непостоянния манталитет и непрекъснатите изневери на Майлс принуждават Сисъли да подаде молба за бракоразвод през 1988. Дейвис твърди, че през 60-те Тайсън го е измъкнала от алкохолизма, а по време на брака им е  спасила живота му, като му е помогнала да преодолее зависимостта си от кокаина. 

***

Много звезди реагираха на новината за смъртта на актрисата. Сред тях бе Вайола Дейвис, която е играла с Тайсън в сериала " Как да избегнем наказване за ликвидиране " (Сисили там играе майка на Виола):

  " Опустошена съм. Сърцето ми е разрушено. Толкова ви обичах! Накарахте ме да се усещам мечтана, забелязана и оценена в свят, в който все ние, тъмно-шоколадовите девойки сме невидими. Благодаря ви, че променихте живота ми. Благодаря ви за дългите диалози. Благодаря ви, че ме обичате. Почивайте в мир “. 

44-ият президент на Съединени американски щати Барак Обама, дружно със брачната половинка си Мишел, също реагираха на тъжната вест:

" Когато Сисили Тайсън се е родила, лекарите планували, че тя няма да доживее до три месеца поради шум в сърцето. Нямало е по какъв начин да знаят, че сърцето на Сисили е различно - то освен би още  96 години, само че и остави диря в света, с която малко на брой биха могли да се сравнят. В изключителната си кариера Сисили Тайсън беше една от дребното актриси, спечелили доста награди, взела съзнателно решение освен да казва своите реплики, само че и постоянно да приказва нашата истина... И макар че през днешния ден ни е мъчително, че сърцето й спря да бие, радващо е да знаем, че тя постоянно ще живее в сърцата ни. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР